Tartaletki z serem i szynką


Autor: matkol97 | Kategorie: kuchnia 
Tagi: Tartaletki z serem i szynką  
18 lutego 2019, 11:29

Tartaletki z farszem z cebuli , szynki i sera to doskonała przekąska do wina, piwa lub innych napoi.

 

SKŁADNIKI NA 8 FOREMEK

Ciasto:

* 25 dag mąki

* 12 dag masła

* 1 jajko 

* 2 łyżki wody 

Farsz:

* 3 cebule

* 2 łyżki oleju 

* 4 jajka 

* 1/2 szklanki śmietany

* łyżeczka soli

* biały pieprz

* 10 dag szynki ( pokrojona w drobniutką kostkę)

* 10 dag żółtego sera

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

1. Mąkę szybko zagnieść z masłem, jajkiem i wodą, uformować kulę, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. 

2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, wyłożyć nim foremki o średnicy 10 cm. Piec 15 minut w temperaturze 220°C.

3. Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju; wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.

4. Tartaletki napełniać na zmianę cebulą, szynką, serem i natką. Zalać śmietaną z jajkami. Zapiekać 15 minut w temperaturze 210°C.

 

RADA

Jeśli przygotujemy tartaletki wcześniej, należy je podgrzać przed podaniem, gdyż tylko w ten sposób wydobędziemy ich smak i prawidłową konsystencję żółtego sera.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz